2013. január 20., vasárnap

Hamvakból Főnix - Rajtol a MagaUpload utód

Kim Dotcom új fájlmegosztó oldalt indít.

Visszatekintés

A tavalyi év januárjában szűnt meg a MegaUpload nevű fájlcserélő oldal. Az oldal elméletileg online tárhely szolgáltatásként működött, amelyre bármilyen személy, bármilyen jellegű fájlt feltölthetett. Ezen jellegből adódóan viszont az illegális és jogsértő tartalmak melegágyává vált.

Az FBI letartóztatta az oldal hat vezetőjét Dotcom-mal egyetemben, a szervek és a cég működését leállították.


Mi is az a Mega?

Hasonló jellegű szolgáltatás, mint maga a MegaUpload volt, tárhelyet biztosít, méghozzá nem is keveset (ötven gigabájt) , mely veri az egyéb internetes tárhelyet biztosító szolgáltatásokat. Az oldal nagyméretű fájlok feltöltését is lehetővé teszi (zene, film, de gyakorlatilag bármilyen).

Használata igen egyszerű, egy ikonra kattintva számítógépünk könyvtáraiból kiböngészve, vagy a dropbox drag and drop rendszeréhez hasonló behúzós módszerrel tölthetjük fel fájljainkat.

És ez legális?

Dotcom úgy véli szolgáltatása teljesen betilthatatlanná válik, mivel a fájlok a megosztásához nem csak az arra mutató linket kell megosztani, hanem egy egyedi feloldó kulcsot is csatolni kell, mivel a rendszer azonnal titkosítja a feltöltött állományokat.

Egy jogvédő szervezet (EFF) nem osztja az internet mágnás véleményét, mivel szerintük a különböző kiadók, stúdiók kérvényezhetik a linkek eltávolítását, mivel a megosztáshoz a netes bűnőzöknek publikálniuk kell majd a feloldó kulcsukat is, így az bárki, azaz a jogvédők birtokába is juthat.

Támadás!

Az oldal rajtolása utáni egy óra alatt a regisztrálok száma már elérte a százezres számot és tagjainak mennyisége folyamatosan bővül.

A nagy roham miatt az oldal igen csak akadozik, nekem nem sikerült közelebbről is megvizsgálnom.
Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése