2013. január 22., kedd

Graph Search - a Facebook keresője.

A közösségi oldal fejlesztői konferencián bejelentette, ők is belépnek a keresőmotorok harcmezejére.

Rég várt váltotazás

A közösségi portál egy már régen tátongó lyukat fog betömni ezzel a lépéssel, mivel mostani keresője mindennek volt nevezhető, csak jónak nem. A szolgáltatásuk nem nyújtott teljes látképet a webről a felhasználók, csak kevés információhoz tudtak hozzáférni. 

Még várni kell

A kereső egyelőre még csak beta verzióban fut, csak kevesek próbálhatják ki egyelőre egy meghívásos teszt keretein belül. Az élestésről Zuckerberg azt mondta, ne legyünk türelmetlenek, ez nem egy pár hetes folyamat lesz. Azt is elmondta, hogy céljuk ezzel a lépéssel az aktívabb közösségi életet próbálják serkenteni és még több új ismeretség kialakulását.

Hogy is néz ki ez?

A Facebook nem kívánja felhasználni a teljes szabad webet ahogy azt a Google teszi, nem kíván professzionális keresővé válni, inkább saját adatbázisára épít, így kívánja jobban kielégíteni a felhasználói igényeket.
Adatbázisa erre bőven elegendő lehet, mivel egymillió felhasználója, közel egy billió kapcsolatban egyesül, az ezek által megosztott, lájkolt, kommentelt adatokat fogja felhasználni. Egy példán keresztül bemutatva: például ha felhasználó egy étteremre keres rá, ismeretségi hálójából talál ajánlásokat, lájkok számát, kommenteket, megosztások mennyiségét, amely releváns információval látja el az étteremmel kapcsolatban.


Kimenetel

A szűk kipróbálási lehetőségek miatt egyelőre nehéz jóslásokba bocsátkozni elsülhet remekül is, de az út rögös is lehet a Google + és a az Apple térkép nyomdokain lépkedve. 
Bár külön pontban kitérnek, hogy ez semmiféle adatvédelmi problémába nem ütközhet sokan aggodalmukat fejezik e rész iránt.

Eredeti cikk:
http://www.hwsw.hu/hirek/49646/facebook-kereso-graph-search-google-kozossegi-web.html
felhasznált irodalom:
http://itcafe.hu/hir/facebook_graph_search_beta.html


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése